ICT en Techniek

Wat kan crowdfunding voor jou betekenen?

donderdag, 11-7-2019  

Wanneer je een nieuw project start, maar niet beschikt over een startkapitaal, dan moet je toch ergens geld vandaan halen om met jouw project aan de slag te kunnen. Wanneer je een bedrijf of onderneming start dan geldt hetzelfde, ook hiervoor heb je geld nodig. Een startkapitaal om de boel op te zetten. Wat doe je als dit niet hebt? 

Heb je al aan crowdfunding gedacht? teamleader kan jou hier alles over vertellen! Kort samengevat: het is een alternatieve vorm van financiering waarbij investeerders rechtstreeks bijdragen aan een initiatief. Dit gebeurt vaak via een online platform waardoor ontelbaar veel potentiële investeerders bereikt kunnen worden. Dit kan dan gaan om professionele investeerders met veel geld die dan ook grote investeringen doen, maar het kan ook gaan om gewone individuen die normaal gesproken niet investeren. Deze mensen voelen zich dan aangesproken door het initiatief en kunnen door middel van crowdfunding een klein bedrag bijdragen aan de realisering van het project. 

De afgelopen jaren is crowdfunding uitgegroeid tot een wereldwijd fenomeen dat veel wordt gebruikt. Het is zo populair omdat je op deze manier geen lening hoeft af te sluiten bij een bank wat de nodige risico’s met zich meebrengt. Ondernemers kunnen nu rechtstreeks bij een bepaalde doelgroep geld inzamelen waarbij veel verschillende mensen kleinere bedragen kunnen investeren in plaats van dat de bank of een andere investeerder één grote investering doet. 

Maar hoe werkt crowdfunding precies en wat zijn de voordelen? Hoe kun je je nog onderscheiden ten opzichte van alle andere projecten? Daar zal ik hierna meer over vertellen. 

De voordelen van crowdfunding

Hiervoor heb ik al even aangestipt waarom crowdfunding tegenwoordig zo populair is, maar hier nog even kort wat de voordelen van deze manier van kapitaal aantrekken zijn:

  • Je kunt een grote doelgroep bereiken;
  • Je kunt veel kapitaal aantrekken zonder het gevaar in financiële moeilijkheden te komen zoals bij een lening veel voorkomt;
  • Naast het aantrekken van kapitaal leer je hoe je bedrijf of project door de markt wordt bekeken.

Wat kan crowdfunding voor jou betekenen?Door middel van crowdfunding haal je dus niet alleen geld binnen, je bereikt meteen een grote doelgroep die al interesse heeft in jouw initiatief. Je kunt dus ontelbaar veel potentiële investeerders bereiken die ervoor kunnen kiezen om in jouw project te investeren. Vaak investeren deze mensen in iets waarin zij geloven en daarmee gunnen ze jou de kans om dit te verwezenlijken zonder dat je zelf een groot financieel risico loopt. Daarnaast dient crowdfunding eigenlijk ook als een soort van goedkope manier van marktonderzoek doen. Wanneer je zelf veel geld investeert in iets door middel van een lening, omdat jij ervan overtuigt bent dat iets een geweldig idee is, kun je er later achterkomen dat dit helemaal niet werkt. Bij deze alternatieve manier van investeren kom je er echter van te voren al achter of mensen potentie zien in jouw initiatief en bereid zijn hier geld in te steken! 

Hoe pak je dit aan?

Omdat crowdfunding erg veel wordt gebruikt en mensen worden geconfronteerd met zoveel verschillende mogelijke projecten en initiatieven om in te investeren, zul je jouw initiatief op de één of andere manier moeten onderscheiden van de rest. Zorg er dus voor dat jouw campagne niet te breed is. Kies een specifiek product of dienst waarop jij jouw campagne bouwt. Investeringen worden meestal niet gedaan in vage initiatieven waarvan het doel en de uitkomst onduidelijk is. Mensen investeren liever in een tastbaar concept. Kies daarnaast voor een bepaalde gemeenschap of doelgroep waar jij je op wilt focussen. Dit zijn je potentiële investeerders, maar tevens je mogelijke klanten. De juiste doelgroep is essentieel. Ten slotte kies je het juiste platform voor je campagne en de crowdfunding kan beginnen!


Comments are closed.